Bild på Joakim Kreutz. Foto: Niklas Björling.
Joakim Kreutz är docent i statsvetenskap.

Berätta om din forskning!

- Jag brukar säga att min forskning handlar om internationell politik och framförallt politiskt våld. Mer konkret så handlar den om varför stater, grupper eller individer använder våld för att nå sina politiska mål, och vad man kan göra för att få stopp på det. I ett av mina nuvarande forskningsprojekt undersöker jag varför det har blivit så mycket våldsamheter mot muslimer i Myanmar efter demokratiseringen.

Varför blev det statsvetenskap?

- Min plan var att bli journalist och jag började därför studera statsvetenskap och internationell politik. Jag upptäckte att jag tyckte ämnena var riktigt intressanta så när jag fick ett jobb som forskningsassistent på Institutionen för Freds- och konfliktstudier i Uppsala förstod jag att det var forskning som jag ville hålla på med.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

- I jobbet som forskare är det friheten att få välja vad jag vill forska om. Det roligaste med jobbet som lärare är när man ser att eleverna tänker själva. När de ställer en fråga eller lämnar in ett arbete som inte bara består av vad som står i kurslitteraturen eller vad läraren sagt på seminariet utan att de visar att de själva tänkt och förstått – det är det absolut bästa!

Vad undervisar du för kurser?

- Jag undervisar främst på kurser i internationell politik och jag handleder även uppsatser.

Har du några råd till blivande studenter?

- Lyssna på magkänslan och var inte överstrategisk när du väljer din utbildning. Det man har en passion för har man lättare att jobba hårt för och bli bra på. Använd tiden som student väl. Våga dra nytta av möjligheterna du har under studietiden att skapa egna projekt och använd de självständiga uppgifterna till ämnen du är intresserad av.

Namn: Joakim Kreutz
Titel: docent i statsvetenskap
Drömjobb som barn: fotbollsproffs