Sigrún Andersdóttir läser Masterprogrammet men gör nu sin praktik på Statskontoret.
Sigrún Andersdóttir läser Masterprogrammet men gör nu sin praktik på Statskontoret.

Vad läser du?

- Jag läser Masterprogrammet på svenska men just nu gör jag min praktik.

Var gör du din praktik?

- Min praktik gör jag på Statskontoret som är regeringens utredningsmyndighet, det vill säga att Statskontoret gör olika utredningar på uppdrag av regeringen.

Varför sökte du just hit?

- Dels ville jag testa på att arbeta på en statligt myndighet eftersom jag tidigare arbetat kommunalt som nämndsekreterare, och dels var jag intresserad av utredningsverksamhet. Därför var Statskontoret ett mycket bra alternativ, och så hade jag hört att de var bra på att ta emot praktikanter.

Vad får du göra?

- På Statskontoret arbetar man med utredningar i projektgrupper bestående av några medarbetare med olika kompetens. Som praktikant ingår man i en sådan projektgrupp. Jag får göra ungefär samma sak som de andra men utifrån min förmåga. Det kan handla om empiriinsamling, jag har ansvarat för en mejlenkät, analyserat svaren från en tidigare enkät, sammanställt och analyserat rapporter och statistik och varit med på intervjuer. Vi får även skriva en del av rapporterna.

Jag har en handledare som även är min arbetsledare. Handledaren är oftast med i den projektgrupp som praktikanten arbetar i. Statskontoret är väldigt bra på att ta emot praktikanter. De tar in fyra per termin och har därför stor vana vid det och en bra organisation.

Varför valde du att göra praktik?

- Det var ett självklart val för mig eftersom jag ser det som en möjlighet att få ytterligare arbetslivserfarenhet innan det är dags att börja söka jobb. Det är också en chans att få testa på en arbetsplats där det kanske annars inte är så troligt att man får sitt första jobb.

Skulle du rekommendera det till andra?

- Absolut, främst för att bredda din erfarenhet och kompetens. Det blir ett bra komplement till den statsvetenskapliga utbildningen som är väldigt teoretisk, därför är den praktiska erfarenheten jätteviktig.

Har du tips till andra studenter som funderar på att göra praktik?

- Fundera på vad du vill få ut av det och ta chansen att söka till dina drömarbetsplatser!

Namn: Sigrún Andersdóttir
Ålder: 26 år
Läser: Masterprogrammet i statsvetenskap
Praktik: Statskontoret