Christoffer Sjögren arbetar som förvaltningssekreterare i Mjölby kommun.
Christoffer Sjögren arbetar som förvaltningssekreterare i Mjölby kommun.

Varför valde du att läsa statsvetenskap?

- Det började med att jag såg en intervju med Jan Eliasson, svensk diplomat och vice generalsekreterare för FN, och  blev då mycket intresserad av diplomati. Det motiverade mig till att börja studera. När jag sen skulle välja utbildning så fastnade jag för kandidatprogrammet i statsvetenskap med offentlig politik och organisation, som mer handlar om svensk offentlig förvaltning.

Vilket var ditt första arbete efter utbildningen och vad arbetar du med idag?

- Under tiden jag studerade blev jag politiskt aktiv. Det var stort fokus på demokrati och politik under min utbildning och det fick mig att känna att jag både borde och kan göra nytta och själv vara med och påverka, vilket fick mig att ta steget och bli politiskt aktiv. När jag var nyutexaminerad var det valrörelse och då arbetade jag politiskt. Under en kort period var jag även politisk sekreterare för ett kommunalråd i Sigtuna.

Idag arbetar jag som förvaltningssekreterare i Mjölby kommun. Det innebär att jag bland annat är sekreterare i omsorgs- och socialnämnden men jag utför även utredningar och skriver yttranden. Jag jobbar direkt under förvaltningschefen och har även ett nära samarbete med nämndens ordförande och presidiet.

Vilken nytta har du haft av din utbildning?

- Väldigt stor nytta! Utbildningen jag gick hade en tvärvetenskaplig profil så jag läste inte bara statsvetenskap utan även statistik, juridik och ekonomi. Detta har jag haft stor nytta av i mitt jobb. Särskilt eftertraktat är kompetens inom juridik och förvaltningsrätt. Många av de utredningar vi gör handlar om att undersöka om de förslag man vill lägga fram följer lagen och därmed är genomförbara.

Om du fick ge studenter ett karriärtips, vad skulle det vara?

- Framförallt ska du läsa något du är intresserad av. Sedan tror jag att praktik underlättar för att få det första jobbet. Det kan vara svårt för en nyutexaminerad att direkt få ett jobb som exempelvis utredare, som min utbildning var inriktad på. Sök då andra typer av handläggartjänster för att få in en fot i verksamheten och få erfarenhet. Ett tips är att söka dig till de ämnesområden du vill arbeta inom snarare än att söka en viss titel.

Namn: Christoffer Sjögren                                                              
Utbildning: kandidatprogram i statsvetenskap med offentlig politik och organisation
Yrke: Förvaltningssekreterare Mjölby kommun