Statsvetardagen 2018.

På plats fanns flera arbetsgivare från såväl offentlig som privat sektor redo att svara på frågor från studenterna. Arbetsgivarutställningen lockade många besökare som ville veta mer om vilka kompetenser som efterfrågas på arbetsmarknaden och hur man kan få sitt första jobb.

Arbetsmarknadsdagen inleddes med föreläsningar där yrkesaktiva statsvetare berättade om sina karriärer och erfarenheter.

Bara drömjobb

En av talarna var Linda Nordin som idag arbetar som chef för enheten för ungdomspolitik och folkbildning på Utbildningsdepartementet. Linda har en filosofie magisterexamen i statsvetenskap och en politices magisterexamen i internationella relationer. Hon har tidigare arbetat på bland annat Röda Korset och Utrikesdepartementet och blev den första kvinnliga generalsekreteraren för Svenska FN-förbundet.

- Hittills har alla mina jobb varit drömjobb, berättar Linda. Den röda tråden under mitt yrkesliv har varit intresset för internationella frågor och framförallt ett stort engagemang för mänskliga rättigheter.

All arbetslivserfarenhet är intressant

Linda Nordin fick svara på många frågor från studenterna och hade flera tips att ge.

- Tänk på att all arbetslivserfarenhet är intressant, även om det är ett extrajobb på Ica. Ideellt engagemang är viktigt, lägg lite extra tid på det personliga brevet, framhäv det ni är bra på och stötta varandra och hjälps åt!

Parallella seminarier

Under dagen pågick flera parallella seminarier. Bland annat var representanter från Riksrevisionen på plats och berättade hur det var att som statsvetare arbeta med effektivitetsrevision.  Fackförbundet SSR höll en workshop i hur man löneförhandlar och konsultföretaget Oxford Research höll en workshop om hur projekt riktade mot framför allt offentlig sektor i Sverige och EU planeras och genomförs.

Statsvetardagen arrangerades av Statsvetenskapliga ämnesrådet – SVÄR, Stockholms universitets Politicesstuderande – SUPS tillsammans med Statsvetenskapliga institutionen.