Alice Bah Kuhnke gästföreläser för nya statsvetarstudenter.
Alice Bah Kuhnke gästföreläser för nya statsvetarstudenter.

– För någon som älskar svensk politik och statsvetenskap så mycket som jag har det senaste året varit otroligt spännande. Det utlysta extravalet, att inte vet hur Sverige ska styras och sedan decemberöverenskommelsen, det har ju varit statsvetenskaplig pornografi, säger Alice Bah Kuhnke, som snart gjort sitt första år som statsråd. Hon berättar målande om hur hon var fullt beredd att ge sig ut i en ny valkampanj men fick beskedet att extravalet ställs in per telefon på väg in på en bio i Växjö.

Statsvetenskap var som att komma hem

Alice Bah Kuhnke började sin karriär som programledare och reporter på SVT och TV4.

– På pappret hade jag allt, bra jobb, tjänade mycket pengar och hade en tjusig våning. Men jag gjorde inte det jag brann för, säger Alice Bah Kuhnke. När hon senare tog beslutet att börja läsa statsvetenskap vid Stockholms universitet beskriver hon det som att komma hem.

– När jag kom hit och gick på ett av mina första seminarier då kände jag att jag var
lycklig – då kom jag hem.

Efter att hon avslutat studierna började hon arbeta som verksamhetschef på Skandia Idéer för Livet. Därefter fortsatte hon som generalsekreterare på Fairtrade Sverige, verksamhetschef för Sektor3 - Tankesmedjan för det civila samhället och hållbarhetschef på ÅF AB. Året innan hon fick frågan om att bli statsråd var hon generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Studierna i statsvetenskap, menar Bah Kuhnke, har gett henne en förståelse för de möjligheter och omöjligheter som finns och hur man skapar förändring. Hon poängterar särskilt att kunskap om maktperspektivet, som var centralt under studierna, har gett henne en särskild fördel när hon ska driva olika frågor.

Utmaningar för svensk demokrati

Från publiken får Alice Bah Kuhnke frågan om hon ser några utmaningar för den svenska demokratin i dag.

– Det allvarligaste hotet är att människor inte känner sig engagerade i vårt samhälle och därmed även frågan om hur man ska kanalisera engagemang i dag. Sedan finns det mer akuta hot såsom den våldsbejakande extremismen. Hon poängterar samtidigt att vi har ett mycket stabilt demokratiskt system och ett säkert rättssystem.


Motton i livet

Avslutningsvis får hon frågan om hon har några motton i livet.
- Vill man så kan man och gräv där du står, det har jag alltid gått efter!

Föreläsningen var en del av introduktionsdagen för nya statsvetarstudenterna vid Statsvetenskapliga institutionen.