Annika Jacobsson läser till gymnasielärare.
Annika Jacobsson läser till gymnasielärare.

Vad läser du?

– Jag läser ämneslärarprogrammet med inriktning mot gymnasieskolan. Jag har läst samhällsvetenskap vid Statsvetenskapliga institutionen och nu läser jag engelska vid Engelska institutionen.

Du har studerat utomlands var någonstans?

– Jag har pluggat på Marmara University i Istanbul, Turkiet. Jag åkte dit tillsammans med en kursare.

Varför valde du att studera utomlands?

– Jag såg det som en chans att få nya perspektiv och en annan förståelse för hur samhällen och politik kan fungera i andra delar av världen. Som lärarstudent tycker jag det är viktigt. Att jag valde just Istanbul var för att det kändes som en spännande stad och en region där det pågår mycket rent samhällsmässigt. Eftersom jag ville få en annan förståelse för politik så kändes det som helt rätt ställe att läsa på.

Hur var det att plugga i Istanbul?

– Istanbul som stad är helt fantastisk, maten, människorna – och det är så vackert!  Skillnaden mellan studierna i Stockholm och Istanbul var främst att i Istanbul fokuserade man mer på konkret kunskap och historiska perspektiv. Studierna i Stockholm är mer fokuserade på analytiska metoder.

Hur fungerade vistelsen rent praktiskt?

– Allt med studierna fungerade bra. Första veckan fixade vi boende via nätverket ”Couchsurfing” vilket innebär att man gästar någon annans hem. Det var bra att ha ett temporärt boende klart innan vi åkte och sedan kunde vi ägna första veckan åt att hitta något mer permanent. Det gick bra och vi fick tag på en lägenhet att hyra. Jag tror det är en fördel att vara på plats när man ska leta boende för att få koll på staden, det brukar alltid lösa sig.

Vad har utlandsvistelsen gett dig?

– Så många nya vänner, en helt annan nyfikenhet för regionen och mersmak för att se andra delar av världen. Jag har också fått en större förståelse för hur situationen ser ut i Mellanöstern.

Har du något tips till dem som funderar på att plugga utomlands?

– Räds inte pappersarbetet, det kan verka ”meckigt” men man får ut så mycket av resan. Institutionen har också bra koll på vad som ska göras och hjälper dig med det. Däremot är det viktigt att kolla upp det ganska tidigt för ansökningen ska vara inne ett halvår innan. Så våga ta chansen, det är en fantastisk möjlighet!

Namn: Annika Jacobsson
Ålder: 25 år
Läser: Ämneslärarprogrammet med inriktning mot gymnasieskolan
Utbytesstudier: En termin vid Marmara University i Istanbul, Turkiet.