Sofia Olsson pluggade en termin i Berlin.
Sofia Olsson pluggade en termin i Berlin.

Vad läser du?

– Jag läser kandidatprogrammet i Global utveckling vid Socialantropologiska institutionen. Men under det andra året har vi möjlighet att läsa så kallade breddningskurser i andra ämnen, och då har jag valt att läsa statsvetenskap. Jag läste statsvetenskap I vid Stockholms universitet och sedan läste jag motsvarande Statsvetenskap II under min Erasmus-termin.

Du har studerat utomlands, var någonstans?

– Jag läste i Berlin vid Freie Universität. Jag läste olika kurser inom statsvetenskap, och jag läste både på engelska och på tyska.

Varför valde du att studera utomlands?

– För att det var roligt att göra något nytt och få testa ett annat universitet. Och så ville jag förbättra min tyska. När möjligheten finns att åka på Erasmusutbyte tycker jag man ska passa på för det är så enkelt.

Hur var det att plugga i Berlin?

– Det var annorlunda. Vi läste alla kurser parallellt, vilket tog ett tag att bli van vid. Sedan gör man alla tentor och slutarbeten under den sista perioden av terminen - så det var några intensiva månader. Men det var bra lärare, en bra institution och bra kurser.

Hur fungerade vistelsen rent praktiskt?

– Jag har varit i Berlin mycket så jag visste vad jag skulle göra. Jag bodde på ett vandrarhem de tre första dagarna medan jag letade efter boende. Jag delade en lägenhet med andra studenter.

Vad har utlandsvistelsen gett dig?

– Jag har blivit mycket bättre på tyska och fått nya sakkunskaper som jag tror att jag kommer ha användning av. Sedan har det gett mig ett internationellt nätverk. Det är också väldigt utvecklande på ett personligt plan.

Har du något tips till dem som funderar på att plugga utomlands?

– Bara gör det för det kommer att ge dig mycket! Jag skulle också rekommendera att man går en språkkurs innan skolan börjar, det arrangerar universitet i Berlin. Då hinner du lära dig hur universitetet fungerar, du lär dig hitta och träffar lite folk innan studierna börjar.

Namn: Sofia Olsson
Ålder: 24 år
Läser: Läser kandidatprogrammet i Global utveckling med breddningsstudier i statsvetenskap.
Utbytesstudier: En termin vid Freie Universität i Berlin, Tyskland.