Magnus Andersson studerade två terminer vid Marmara Universitetet i Istanbul.
Magnus Andersson studerade två terminer vid Marmara Universitetet i Istanbul.

Vad läste du?

– Jag läste fristående kurser. Bland annat internationella relationer på Ekonomisk-historiska institutionen och så läste jag global utvecklingspolitik.

Du har studerat utomlands var någonstans?

– Jag läste två terminer i Istanbul, Turkiet, vid Marmara universitet. Det var en kompis som rekommenderade mig att söka dit, och jag tyckte det lät väldigt intressant.

Varför valde du att studera utomlands?

– Eftersom mitt huvudämne var internationella relationer så tyckte jag att jag borde göra något för att få internationell erfarenhet under min utbildning. Och när jag fick möjlighet att plugga utomlands så tog jag chansen.

Hur var det att plugga i Istanbul?

– En av skillnaderna var att vi läste alla ämnen parallellt. Sedan hade vi tentaperioder då alla ämnen tentades av. Eftersom man som svensk eller europeisk student inte har lika mycket förkunskaper i ämnen som rör Mellanöstern som studenter från Turkiet, så kunde det vara det lite svårt att hänga med i början.

Hur fungerade vistelsen rent praktiskt?

– Det fungerade bra. De första dagarna ”couchsurfade” jag medan jag letade efter boende. Det var många som gjorde så, och det var inga problem att hitta någonstans att bo. Jag delade en lägenhet med några andra studenter.

Vad har utlandsvistelsen gett dig?

– Den gav mig jättemycket! Dels på ett personligt plan men den gav också en inblick i ett annat samhälle och jag fick många nya vänner både från Turkiet och andra delar av världen.

Har du något tips till dem som funderar på att plugga utomlands?

– Ta tag i det – det är inte så mycket pappersarbete! Särskilt inte med tanke på vad du får ut av det. Ta också chansen att utforska området du bor i och försök lära dig språket.

Namn: Magnus Andersson
Ålder: 26 år
Läser: Läste fristående kurser med internationella relationer som huvudämne. Idag arbetar han på Migrationsverket som handläggare för ensamkommande barn.
Utbytesstudier: En termin vid Marmara universitet i Istanbul, Turkiet.