Leila Kaipova pluggade en termin vid Marmara universitetet i Istanbul.
Leila Kaipova pluggade en termin vid Marmara universitetet i Istanbul.

Vad läser du?

– Just nu läser jag Statsvetenskap II. Jag läser fristående kurser och sätter samman min egen kandidatexamen. Förutom Statsvetenskap har jag läst Engelska 90 hp.

Du har studerat utomlands var någonstans?

– Jag har pluggat på Marmara University i Istanbul, Turkiet. Ändå sedan jag var 13 år har jag drömt om att få besöka Istanbul. Så när jag såg att det gick att åka dit på utbytesstudier var det ett självklart val för mig.

Varför valde du att studera utomlands?

– Jag ville utmana mig själv och lämna min trygghetszon. Jag ville testa på en internationell miljö och få träffa studenter från andra delar av världen.

Hur var det att plugga i Istanbul?

– Det var helt annorlunda. Vi hade inga seminarier utan bara föreläsningar. Man läste också upp till sex kurser parallellt som sedan tentades av vid ”midterm exams”, i mitten av terminen, och ”final exams” i slutet av terminen. Jag var först lite orolig för hur det skulle gå men när det väl var dags för tentaperioderna så kändes det nästan lättare än systemet i Sverige. Bland de kurser jag läste var Turkish Foreign Policy, Turkey Relations och Conflict Resolution and Crisis Management. Jag läste på engelska och klasserna var blandade med både turkiska studenter och utbytesstudenter.

Hur fungerade vistelsen rent praktiskt?

– Jag åkte en vecka innan studierna började för att få tid att hitta någonstans att bo. Det var ganska enkelt att hitta boende. Jag hyrde ett rum i en lägenhet med två andra turkiska tjejer.

Vad har utlandsvistelsen gett dig?

– Jag har förstått att jag kan klara mig i ett annat samhälle där jag inte kan språket. Man lär sig inte bara om den andra kulturen utan man lär sig också mycket om sig själv.

Har du något tips till dem som funderar på att plugga utomlands?

– Om man ska åka till Turkiet kan det vara bra att försöka lära sig lite turkiska eftersom de inte är så bra på engelska. Under tiden jag pluggade läste jag också en kurs i turkiska som Marmara Universitetets International Office ordnade för internationella studenter, det var mycket bra.

Namn: Leila Kaipova
Ålder: 23 år
Läser: Läser fristående kurser. För tillfället läser jag Statsvetenskap II.
Utbytesstudier: En termin vid Marmara University i Istanbul, Turkiet.