Diêgo läste en termin vid Sorbonne universitetet i Paris.
Diêgo läste en termin vid Sorbonne universitetet i Paris.

Vad läser du?

– Just nu läser jag kultur och politik i slaviska länder vid Slaviska institutionen. Jag läser fristående kurser och kommer att sätta samman min egen kandidatexamen med statsvetenskap som huvudämne. Jag har även läst nationalekonomi och ekonomisk historia. 

Varför Statsvetenskap? 

- Eftersom jag alltid haft ett stort intresse för politik och internationella frågor var statsvetenskap ett självklart val för mig.

Du har studerat utomlands, var någonstans?

– Jag har läst en termin vid Sorbonne universitet i Paris. Jag läste kurser inom statsvetenskap och internationella relationer som bland annat fransk utrikespolitik. 

Varför valde du att studera utomlands?

– Redan när jag planerade mina studier så bestämde jag mig för att läsa en termin utomlands. Jag visste också att jag ville till Paris och Sorbonne. Ända sedan jag var liten så hade jag hört talas om universitetets prestige, så när jag nu fick chansen att plugga där så tog jag den. 

Hur var det att plugga i Paris?

– Det var helt fantastiskt! I början var det lite svårt för trots att jag talar franska så tog det lite tid att vänja mig vid det akademiska språket som används vid franska universitet. Som utbytesstudent har man inte heller samma förkunskaper som franska studenter, vilket gjorde att det tog ett tag att komma in i studierna. Vi läste åtta kurser parallellt som vi sedan tentade av under två veckor i slutet av terminen. Det var högt tempo på studierna med lektioner varje dag. Men det var roligt och jag trivdes väldigt bra med det sättet att studera.

Hur fungerade vistelsen rent praktiskt?

– Det kan vara lite svårt att hitta boende i Paris. Jag fick bo två veckor på ett vandrarhem men sedan hittade jag faktiskt en liten lägenhet i Saint-Germain-de-Prés, ett av Paris mest livliga områden som är känt som samlingspunkt för konstnärer och intellektuella. Så även om det är svårt så löser det sig alltid till slut. Det är också möjligt för svenska medborgare att få ett franskt bostadsbidrag, så kallat CAF (Caisse d’Allocations Familiales).

Vad har utlandsvistelsen gett dig?

– En upplevelse som fick mig att se världen ur ett franskt perspektiv, där jag fick lära mig om Frankrikes politik, gastronomi och kultur samt uppleva ljusets stad.  

Har du något tips till dem som funderar på att plugga utomlands?

– Planera din vistelse i förväg särskilt vad gäller ditt boende. Eftersom det är svårt och dyrt med boende i Paris så är det viktigt att ha en plan. För att få hjälp finns det bland annat Facebookgrupper som ”svenskar i Paris”. Det går också att kontakta Svenska studenthemmet i Paris några månader i förväg.

Namn: Diêgo de Farias Sandberg
Ålder: 26 år
Läser: Läser fristående kurser med statsvetenskap som huvudämne.
Utbytesstudier: En termin vid Sorbonne i Paris.