Amar Dueland pluggade en termin i Sydkorea.
Amar Dueland pluggade en termin i Sydkorea.

Vad läser du och varför blev det statsvetenskap?

- Jag läser min femte termin på Politices kandidatprogrammet i nationalekonomi och statsvetenskap (Pol.kand.). Jag hade bestämt mig för att sluta jobba och börja studera men visste inte riktigt vad först. När jag började kolla efter utbildningar så tyckte jag att statsvetenskap lät intressant – och när jag sedan började plugga så visade det sig vara ett ämne jag fann super intressant. Efter min utbildning vill jag söka in till Utrikesdepartementets diplomatprogram. Mitt mål är att bli svensk ambassadör i Mellanöstern.

Du har studerat utomlands, var någonstans?

- Jag har studerat i Sydkorea, på Dankook University som ligger utanför Seoul. Jag ville plugga någonstans i Asien. Jag tycker det är en intressant kontinent och att utvecklingen sker där just nu. När man åker till städer i Asien så känns det som att besöka framtiden.

Varför valde du att studera utomlands?

- Jag har alltid velat studera i ett annat land och min ambition är att bo utomlands i framtiden. Först tänkte jag läsa hela min utbildning utomlands och kom in på en utbildning i Dubai. Men jag kom på andra tankar och insåg fördelen med att kunna plugga här i Sverige och samtidigt kunna göra annat.

Hur var det att plugga i Sydkorea?

- Själva utbildningsnivån var något enklare men man läste mer eftersom man hade minst sex kurser parallellt och skolan pågick mellan 9 och 17 varje dag. Jag läste kurser på engelska, bland annat International Finance och International Law. I klasserna var det både utbytesstudenter och koreanska studenter.

- Boendet ordnade universitetet. Jag bodde i en studentkorridor på campus. Standarden var ganska låg men man vande sig snabbt. I studentkorridoren bodde det mest utbytesstudenter och vi levde verkligen ett riktigt campusliv och det fanns mycket att göra. Jag var till exempel medlem i tennisklubben och spelade tennis två dagar i veckan. Eftersom klasserna var blandade med både utbytes- och inhemska studenter så lärde jag även känna koreanska studenter. Jag åkte ofta in till Seoul under helgerna och där lärde jag också känna många. Man får ett väldigt stort kontaktnät och lär känna människor från hela världen.

- Det var lite struligt med pappersarbetet i början och kurserna som jag ville läsa fanns inte så jag fick välja om. Och så kunde det ibland vara lite svårt att ta sig fram med engelskan för alla kunde inte språket så bra – men man lärde sig att saker och ting ändå funkar!

Vad har utlandsvistelsen gett dig?

- Det var verkligen ”the time of my life” – det var så kul! Jag fick nya insikter om mig själv och vad jag vill göra. Jag hade inte så höga förväntningar innan jag åkte men i efterhand är jag så tacksam för att den här möjligheten fanns och att jag tog chansen.

Har du något tips till dem som funderar på att plugga utomlands?

- Mitt tips är att göra grundlig research innan du åker och kolla upp den destination du ska till. Jag trodde till exempel att det var varmt i Korea och packade bara sommarkläder. Så upptäckte jag att de hade fyra årstider, så på vintern stod jag där utan min vinterjacka! I vissa länder finns det också många sociala koder som kan vara bra att känna till i förväg. Sedan är mitt tips att våga prata med andra studenter och inte bara utbytesstudenter!

Namn: Amar Dueland
Ålder: 23 år
Läser: Politices kandidatprogrammet i nationalekonomi och statsvetenskap        
Utbytesstudier: Dankook University i Sydkorea