Vad läser du?

- Jag läser masterprogrammet i statsvetenskap. Jag har också valt att läsa det så kallade double degree programmet vilket innebär att jag läser ett år vid Stockholms universitet och ett år vid Ludwig-Maximilians-Universität (LMU) i München, Tyskland. Jag kommer därför att få en dubbel examen. En master of Arts (M.A.) Politikwissenschaft från LMU och en master of Science (M.Sc.) Political Science från Stockholms universitet. Man har också möjlighet att läsa ytterligare en termin och då göra praktik.

Varför blev det statsvetenskap?

- Jag har ett stort intresse för internationella relationer. Jag är också intresserad av att analysera varför beslutsfattare agerar som de gör. Statsvetenskapen lär mig hur man kan analysera allt detta vetenskapligt.

Varför jag valde att ta en dubbel examen, och läsa utomlands ett år, var för att få erfarenhet från ett annat land och även se hur man studerar statsvetenskap i olika länder.

Vad är det bästa med din utbildning?

- Det bästa är att det är så stor variation på kurserna. Du har möjlighet att välja att läsa mer om till exempel feministiska studier, miljöstudier eller internationella relationer. Det gör att du kan anpassa utbildningen efter vad du tycker är intressant.

Vad är det mest utmanande?

- Det är nog att välja problemområden när du ska skriva hemtentor eller självständiga uppgifter. Det viktigaste är att du väljer ett område som du är intresserad av och känner dig bekväm med.

Vad har du för planer efter avslutade studier?

- Antingen vill jag fortsätta inom akademin och forska eller så vill jag arbeta politiskt på något sätt. Eftersom jag är intresserad av internationella relationer så vore det också spännande att arbeta med diplomati.

Har du något tips till blivande studenter?

- Våga åka utomlands! Det kan kännas lite läskigt i början men det är verkligen värt det. Det är riktigt roligt och du lär dig mycket. När det gäller studierna så våga ställ frågor till lärare men också till andra studenter. Tänk också på att alltid ha en röd tråd när du skriver dina hemuppgifter, och glöm inte att använda källor.

Namn: Tara Barani Hassanlangi                        
Läser: Masterprogram i statsvetenskap