Nils Brandsma läser Pol. kand-programmet.
Nils Brandsma läser Pol. kand-programmet.

Vad läser du?

– Jag läser Pol. kand-programmet (Politices kandidatprogram i nationalekonomi och statsvetenskap).

Varför valde du att läsa Pol. kand-programmet?

– Jag fastnade för statsvetenskap på grund av mitt intresse för politik och internationella relationer. Jag tror det är viktigt att man läser om sådant man tycker är viktigt, och jag tycker politik är viktigt så jag vill lära mig så mycket som möjligt om det.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Det roligaste är att få lära sig saker. Eftersom jag arbetade ett år efter gymnasiet så känns det fantastiskt att få lära sig nya saker igen. Sedan är det kul att få träffa vännerna här som jag pluggar med och så är jag med i SVÄR som är Statsvetenskapliga ämnesrådet och fungerar som ett språkrör för alla statsvetarstudenter på Stockholms universitet.

Vad är mest utmanande?

– Studierna är i sig utmanande, det är stor skillnad från när man gick på gymnasiet. Det är därför viktigt att försöka hitta en bra studieteknik. Å andra sidan är jag verkligen intresserad av allt jag läser nu och därför blir det naturligt att man lägger ner mer tid på studierna.

Vilka planer har du efter avslutade studier?

– Nästa termin ska jag plugga utomlands och sedan har jag tänkt söka praktik inom EU. Jag planerar att även läsa masterprogrammet. Efter att jag är klar vore det superspännande att få jobba utomlands, exempelvis på en ambassad.

Har du några tips till blivande studenter?

- Att plugga tillsammans med någon inför tentor är jättebra och att behandla studierna precis som du skulle behandla ett jobb.

 

Namn: Nils Brandsma
Ålder: 21 år
Läser: Politices kandidatprogram i nationalekonomi och statsvetenskap