Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot för Folkpartiet.
Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot för Folkpartiet.

Varför valde du att läsa Statsvetenskap?

- Jag började läsa direkt efter gymnasiet. Jag valde statsvetenskap för att det är ett brett ämne och för att jag intresserade mig för politik.

Vilket var ditt första arbete efter utbildningen och vad arbetar du med idag?

- Mitt första arbete som 22-åring när jag slutade studera var som ledarskribent på liberala tidningar. Jag var först trainee på DN:s ledarsida och arbetade sedan på Sundsvalls Tidning, Västerbottens Kuriren och VLT.

Vilken nytta har du haft av din utbildning?

- Mycket! Jag tror att kombinationen av att läsa statsvetenskap och engagera sig utanför universitet - i mitt fall politiskt och genom att skriva debattartiklar - var en lyckad kombination.

Om du fick ge nyutexaminerade ett karriärtips, vilket skulle det vara?

1) Gör en strategi över dina studier. Läs inte planlöst på universitetet. Vad vill du göra/bli? Hur tar du dig dit?

2) Slarva inte bort studieåren utan engagera dig parallellt med studierna. Vill du jobba med mänskliga rättigheter bli aktiv i en sådan förening. Vill du syssla med politik engagera dig i ett parti. Vill du bli skribent se till att du blir publicerad eller lär dig tidningsskapande via studenttidningar. Så många unga läser på universitetet, men har inte byggt på sina sociala kontakter/möjligheter/kunskaper exempelvis i civilsamhället under studietiden. Då är det svårare att få jobb.

3) Flytta dit jobben finns. Lämna storstäderna och inse att vägen till drömjobbet går via jobb som inte är drömjobbet. Jag fick en fantastisk chans när jag jobbade som ledarskribent på olika vikariat i Sundsvall, Umeå och Västerås.

4) Passa på att studera utomlands. Det ångrar jag enormt att jag aldrig gjorde.