Med mindre än fem månader kvar till valet lanserar nu nyhetsbyrån TT en valkompass. Genom att besvara 25 politiska sakfrågor (alla med tillhörande informationsvideo) får du reda på vilket parti som du sympatiserar mest med. Enligt TT talar den inte om hur användaren ska rösta, men pekar ut åt vilket håll intresset kan riktas.  

Martin Levy, Christer Isaksson och Tommy Möller under arbete med Valkompassen 2018. Foto: Claudio Bresciani/TT

Femte valkompassen sedan 2002

Valkompassen har tagits fram av TT i samarbete med Tommy Möller, professor i statsvetenskap, och Christer Isaksson, författare och journalist. Detta är femte gången som de gör en valkompass tillsammans sedan 2002.

- Vi vet genom valforskningen att valkompasser faktiskt spelar roll när folk bestämmer sig för vilket parti de ska rösta på. Så det är med stor ödmjukhet vi jobbar med det här, för vi vet att testet kan påverka, säger Tommy Möller till SvD.

Omfattande arbete inför lanseringen

För att Valkompassen ska vara så korrekt och rättvis som möjligt har Tommy Möller och Christer Isaksson, tillsammans med TT, genomfört intervjuer med ledande företrädare för samtliga riksdagspartier samt Feministiskt initiativ. De har även tittat på vad partierna säger i sina program och i olika utspel och hur partierna faktiskt har agerat.

Under valrörelsen kommer valkompassen att uppdateras kontinuerligt när nya sakfrågor blir aktuella.

Valkompassen lanseras på flertal olika nyhetssajter, du hittar den exemplevis på Metro eller på SvD.

Läs mer om Tommy Möller.