320 gymnasieungdomar från tio olika skolor hade samlats för att lära sig mer om val, demokrati och rösträtt. Stockholms universitets rektor, Astrid Söderbergh Widding, hälsade alla välkomna.

Alice Bah Kuhnke om politiskt engagemang

På plats var även kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke. Hon inledde dagen och svarade på frågor från eleverna. På frågan om varför hon engagerat sig partipolitiskt så berättade hon att hon lockades av möjligheten att förändra samhället. Och att hennes engagemang handlar om att hon vill kämpa för frihet, och för klimatet.

- Jag märkte tidigt i min karriär hur engagemang faktiskt kan göra skillnad, säger Alice Bah Kuhnke.

Alice Bah Kuhnke svarade på frågor från eleverna.

Elever deltog i workshops

Under eftermiddagen fick eleverna delta i workshops om alltifrån aktivism till modets roll i politiken. Alma Bjelkerud, som går tredje året på Kunskapsgymnasiet, deltog i en grupp som analyserade partiledardebatterna.

- Vi undersökte hur mycket utrymme de olika partiledarna fick och även hur mycket utrymme de olika sakfrågorna fick, berättar Alma. Det var väldigt spännande att få höra vad andra tycker och få bredda mina perspektiv.

I Melker Klingström Adelmors workshopgrupp diskuterade man hur politiker klär sig och vilken betydelse det har. Melker går tredje året på Thorildsplans gymnasium.

- Den här dagen har varit över mina förväntningar. Jag har börjat fundera mer på vad jag ska rösta på och varför. Framförallt tog jag till mig av forskarnas tips på vad man kan göra för att förbereda sig och läsa på inför valet.

Alma Bjelkerud och Melker Klingström Adelmor deltog i workshops.

Vill öka elevers kunskap

En av initiativtagarna till projektet är Michele Micheletti, professor vid Statsvetenskapliga institutionen.

- Vår idé var att universitetet borde göra något kring valet med tanke på vad som hänt i världen och de diskussioner som pågår kring alternativa fakta och politikerförakt. Syftet är att ge ungdomar kunskap om valrörelser, lyfta betydelsen av valdeltagande och öka deras förståelse för hur Sverige styrs, säger Michele Micheletti.

Under dagen fick ungdomarna även lyssna till en paneldiskussion med forskare och se en teaterföreställning med Unga Klara. Fest-i-val är ett samarbete mellan Stockholms universitet, Stockholms Stad och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och finansieras med medel från Riksbankens Jubileumsfond.

Bild på elev med en tygpåse som det står Stockholm uni på.