På plats fanns arbetsgivare från såväl offentlig som privat sektor redo att svara på frågor från studenterna. Arbetsgivarutställningen lockade många besökare som ville veta mer om vilka kompetenser som efterfrågas på arbetsmarknaden och hur man kan få sitt första jobb.

Arbetsmarknadsdagen inleddes med föreläsningar där yrkesaktiva statsvetare berättade om sina karriärer och erfarenheter.

Så får man jobb inom EU

En av talarna var Karin Björk Landh som idag arbetar på EU-kommissionens representation i Sverige. Karin har en pol. mag. i Europapolitik och arbetade tidigare på EU-kommissionen i Bryssel, främst med utbildningsfrågor på universitetsnivå. Karin berättade ingående för studenterna hur man går tillväga för att söka jobb inom EU och vilka jobb de ska söka.

- För att kunna söka ett fast jobb inom EU så måste du göra en form av uttagningsprov, så kallade concours, berättar Karin. Uttagningsproven består av flera olika prov där det första på många sätt kan liknas vid högskoleprovet.

Mingla mer!

Karin Björk Landh fick svara på många frågor från studenterna om alltifrån lön till språkkrav. Hon hade också en uppmaning till studenterna:

- Mingla mer och plugga mindre! Tänk på att nätverkande är viktigt för ditt framtida yrkesliv så var nyfiken och våga ta kontakt med människor.

USApodden live

Dagen avslutades med att Sveriges Radios USApodden körde live. Det var fullt med folk i lokalen när programledaren Sara Stenholm Pihl tog till orda. Tillsammans med Ginna Lindberg, utrikeschef Ekot, Anders Ask, utrikesredaktör Ekot samt Andreas Utterström, PR-konsult och USA-expert, avhandlade de alltifrån de första riksrättsförhören till den stundande valkampanjen och så redde de ut vilken tyngd Hollywoodkändisar egentligen har i en valrörelse.

Statsvetardagen arrangerades av Statsvetenskapliga ämnesrådet, SVÄR, Stockholms universitets Politicesstuderande, SUPS, tillsammans med Statsvetenskapliga institutionen.