Panelsamtal under Almedalsveckan om hur man ska kommunicera komplexa miljöfrågor.
Panelsamtal under Almedalsveckan om hur man ska kommunicera komplexa miljöfrågor.

Att klimatfrågan har blivit allt mer komplex och därmed svårare att kommunicera höll seminariets panelister med om. Men när det gällde frågan om vems ansvar det är att lindra klimatångesten gick åsikterna isär.

- Jag tycker inte att det främst är vetenskapens roll att bota mänsklighetens ångest, sade Johan Rockström, professor och föreståndare för Stockholm Resilience Centre. Däremot har media ett stort ansvar att förmedla forskningen till medborgare och beslutsfattare, och göra det på ett sätt där inte bara den negativa aspekten lyfts fram.

Tina Elfwing, föreståndare för Östersjöcentrum, tyckte däremot att vetenskapen har en roll att spela för att lindra klimatångesten och att forskare måste bli bättre på att kommunicera en ljusare bild av klimatfrågan. Elfwing menade att de metoder som faktiskt finns för att förändra och förbättra situationen måste lyftas fram mer i debatten.

Att påverka politiken

Varför det är svårt att få politiker att lyssna på dessa frågor tror Andreas Duit, docent vid Statsvetenskapliga institutionen, beror på att miljöforskare är ganska dåliga på att förstå det politiska systemet. Och eftersom det inte går att ändra på vårt parlamentariska system så måste vi istället lära oss att verka inom det.

- Miljöfrågor handlar mycket om att distribuera ”dåligheter” som att vi inte får köra bil, äta jätteräkor eller införa skatt på köttkonsumtion. Det är budskap som är svåra för politikerna att presentera för väljare, menade Andreas Duit. Man måste försöka forumlera det på ett annat sätt där man kan se att de uppoffringar vi tvingas göra även kan få positiva konsekvenser för oss här och nu, och inte bara för våra barnbarnsbarn.

Maria Wetterstrand, från Miljömålsrådet, menade att miljöforskningen måste bli bättre på kommunikation och nå ut med sin kunskap för att på det viset stötta politiker som vill driva dessa frågor.

Seminariet var en del av Stockholms universitets arrangemang under Almedalsveckan och går att se i sin helhet på www.su.se/play.