Statsvetare pratar politik

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Statsvetenskapliga institutionen
  4. Om oss
  5. Evenemang
  6. Statsvetare pratar politik

Statsvetare pratar politik - tema EU

EU är en viktig del i det svenska politiska systemet. Trots det visar undersökningar att svenskarnas kunskap om EU sviktar. Inför det stundande Europaparlamentsvalet den 26 maj kommer Stockholms universitet och ABF Stockholm att genomföra en serie forskningsförläsningar med tema EU.

Bild på forskaren Ludvig Norman.

Statsvetare pratar politik: Populismen, EU och Europavalet

Den politiska kartan i Europa har på senare tid ritats om i och med framväxten av många populistiska partier. Hur påverkar detta förutsättningarna för fortsatt europeiskt samarbete?

Niklas Bremberg

Statsvetare pratar politik: EU:s interna utmaningar

”Brexit”, migration och frågan om katalansk självständighet är exempel på utmaningar som hotar att rubba status quo inom EU. De väcker också en rad frågor om suveränitet, legitimitet och demokrati i ett alltmer fragmenterat politiskt landskap i Europa.

Porträtt på Soetkin Verhaegen.

Statsvetare pratar politik: Vem har en europeisk identitet?

Att känna sig som en del av en europeisk gemenskap ses ofta som nyckeln till att medborgare ska acceptera EU:s beslutsfattande. Men vem känner sig som en europé?

Bild på Ulrika Mörth, professor i statsvetenskap.

Statsvetare pratar politik: EU som global aktör

Under den senaste tiden har EU ställts inför en brutal amerikansk maktutövning i utrikes- och handelspolitiken, svåra flyktingkriser och globala klimatfrågor. Vilken ekonomisk och politisk vilja och förmåga har EU att möta dessa utmaningar?